TAKO - Länsi-Suomen kauko-ohjauksen modernisointihanke, 2014 - 2019

Mipro toimittaa yhtenäisen liikenteenohjausympäristön ja kehittyneet automatiikkatoiminnot Länsi-Suomen kauko-ohjauksen modernisointiin. Projekti sisältää sekä nykyiset että uudet rataosuudet alueella, joka kattaa noin neljäsosan Suomen rataverkosta. Ratakilometrejä alueella on noin 1400. Ohjausjärjestelmän tulevalla toiminta-alueella on valvottavia ja ohjattavia elementtejä runsaat 10 000 kappaletta: muun muassa 1900 opastinta ja 1250 vaihdetta.

Mipron liikenteenohjausjärjestelmä integroituu saumattomasti eri toimittajien asetinlaitejärjestelmiin, joita ohjattavalla alueella on käytössä lukuisia kuudelta eri toimittajalta. Järjestelmä liittyy lukuisilla rajapinnoilla myös Liikenneviraston muihin liikenteenhallintajärjestelmiin; Mipro toteuttaa mittavan integraation muun muassa kansalliseen koko maan kattavaan LIIKE-liikenteenhallintajärjestelmään. Järjestelmä sijoitetaan Tampereen Viinikkaan rakennettavaan uuteen liikenteenohjauskeskukseen.


Mipron liikenteenohjausjärjestelmän modulaarinen rakenne mahdollistaa joustavan projektitoteutuksen vaiheittain vuosina 2014–2019. Järjestelmä sallii muutokset ja teknologiapäivitykset tarpeen mukaan, samoin järjestelmän ja ohjelmistojen laajuus on sovitettavissa tarpeisiin ja ympäristöihin. Kehittyneiden automatiikkatoimintojen lisäksi Mipron TMS-järjestelmä sisältää monipuoliset simulointityökalut koulutukseen ja liikennetilanteiden simulointiin koko ohjausalueella.

toimitustilanne

TAKO-alueen liikenteenohjausjärjestelmä otetaan käyttöön seitsemässä vaiheessa ja liikenteenohjaus siirtyy vaiheittain Tampereen Viinikkaan rakennettuun uuteen liikenteenohjauskeskukseen.

TAKO-alueen ensimmäiset rataosuudet otettiin käyttöön syksyllä 2015 välillä Rauma–Tampere ja Pori–Tampere sekä Turku–Toijala. Tampereen ratapihan ohjaus TAKO-järjestelmän kautta alkoi aikataulun mukaisesti joulukuussa 2016 uudesta Viinikan ohjaussalista. Tuolloin otettiin käyttöön myös rataosuus Jyväskylä–Tampere.

Vuoden 2017 aikana otettiin käyttöön rataosat Pieksämäki–Jyväskylä, Jyväskylä–Äänekoski, Jyväskylä–Orivesi (Tampereen suuntaan), Jyväskylä–Seinäjoki, Seinäjoki–Vaasa ja Seinäjoki–Kaskinen.

Rataosuus Riihimäki-Tampere otettiin käyttöön vuoden 2019 alussa, ja Seinäjoen ratapiha ja rataosuus Seinäjoki-Tampere otetaan käyttöön 2019 aikana.