Aleksi Ikonen, projektipäällikkö & partnerivastaava

PÄIVITYSTÄ URATARINAAN – UUSIMMAT ASKELEENI MIPRON URAPOLULLA

Ehdin toimia pelkästään AR-ratkaisujen tuoteomistajana vajaan vuoden, sitten sain vastuulleni myös tuotteistamme kaikkein laajimmassa käytössä olevan MISONET-valvomojärjestelmän. Verrattuna uuden tuotteen pystyyn tunkkaamiseen, oli täysin erilaista ottaa haltuun monta sukupolvenvaihdosta kokeneen järjestelmäkokonaisuuden haasteet.

Yhteensä ehdin tehdä tuotehallintatehtäviä noin kaksi vuotta. Organisaatiomuutosten myötä ne jäivät kuitenkin enimmäkseen pois paletistani, ja siirryin toisenlaisten haasteiden pariin. Uudet hommani koostuvat myyntitöistä, projektien johtamisesta ja organisaation kehittämisestä. Lienee sanomattakin selvää, että tämä mahdollistaa uuden oppimisen ja monipuolisten kuvakulmien löytämisen aivan uudessa laajuudessa. Ylipäätänsä olen työn ohella saanut tarkkailla suomalaista vesihuoltoa aitiopaikalta tavalla, johon harvalla on tilaisuus. Lisäksi olen saanut hypätä suoraan työelämän vastuulliseen päähän. Ei ole juniori joutunut kahvin keittoon.

KESÄTYÖN KAUTTA TUOTEOMISTAJAKSI – PÄIVITYSTÄ URATARINAAN

Vesilaitosten turvallisuusjärjestelmien ja jatkuvuuden hallinnan parantamiseen liittyvä diplomityöni valmistui noin viidessä kuukaudessa, ja arvosanaksi pamahti komea 5. Koulutaival oli ohi, mutta uratarina Miprolla vasta alussa. Jo ennen diplomityön valmistumista olimme aloittaneet keskustelut jatkosta ohjaajani kanssa. Jotain oli siis tullut tehtyä oikein.

Tuleva tehtävänkuva tarkentui keskustelujen myötä, ja keväällä 2017 pääsin jo aloittamaan työt Mipron uutukaisen tuotelinjan, AR-ratkaisujen tuoteomistajana. Hommasta käytetään yleisesti myös sanaa tuotepäällikkö. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että olen päävastuussa kyseisten tuotteiden kehitysprosesseista ja niiden saamisesta asiakkaan käyttöön. Kuten diplomityössä, en taaskaan varsinaisesti koodaa (joka on kaikkien osapuolten kannalta positiivinen asia.)

Minun vastuullani on hallita pitemmän tähtäimen kuvaa tuotekehityksestä, pitää huolta että se täyttää sekä asiakasodotukset että Mipron vision. Johdan alihankkijoiden työtä, pysyn ajan tasalla asiakkaiden tarpeista sekä pyöritän projekteja Mipron päädyssä. Hommana ei ole helpoimmasta päästä, mutta kuten aiemmin todettu, eivätpähän pääse haasteet loppumaan!

Puolessatoista vuodessa tekniikan ylioppilaasta DI:ksi ja tuoteomistajaksi. Ei huono alku, vaikka itse sanonkin. Tämä saa odottamaan vain suuremmalla mielenkiinnolla, mitä tulevaisuus Mipron mukana tuo tullessaan.

Lue alta, mistä ja miten Aleksin ura Miprolla käynnistyi:

KOKEMUKSIA KESÄTYÖSTÄ

”TYÖ OLI HYVÄLLÄ TAVALLA HAASTAVAA. VÄHÄN VÄLIÄ SAI OPPIA UUTTA.”

Olen ympäristötekniikan opiskelija Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta, ja tämän tekstin kirjoittamishetkellä takanani on puoli vuotta Mipro Oy:n palveluksessa. Kesätyöhaun aikaan keväällä 2016 oli tutkintoni diplomityötä vaille valmis, ja taustalla muutaman kesän mittainen kokemus vesilaitosten operaattorina eri työnantajilla. Samoja hommia olisi taas ollut tarjolla, mutta minulla oli kuitenkin sellainen fiilis, etteivät tuotannon työt enää edistäisi pian alkavaa diplomi-insinöörin uraani.

Suuntasin siis katseeni toisaalle. Yliopiston Duunidayssa oli esittäytymässä Mikkelistä peräisin oleva yritys nimeltä Mipro Oy. En ollut ikinä kuullutkaan koko firmasta, mutta lyhyen esittelyn perusteella se vaikutti mielenkiintoiselta. No miksipä ei! Kaikkeahan pitää kokeilla, eikö?

Pian suuntasinkin työhaastatteluun, johon olin päässyt avoimella nettihakemuksella ja muutamalla sinnikkäällä puhelinsoitolla. Pikainen kotisivujen tutkinta ennen haastattelua paljasti, että kyseessä on vesilaitos- ja energiatekniikan sekä rautatieliikenteen turvallisuus- ja automaatioratkaisuja suunnitteleva firma. Panin haastattelussa parastani, ja jo seuraavana päivänä lohkesi paikka tuntemattomassa kaupungissa ja tuntemattomalla alalla. Edessäpäin oli haasteita, ja se on aina hyvä asia.

TYÖNKUVA OSOITTAUTUI MIELLYTTÄVÄN MONIPUOLISEKSI

Työnimikkeenäni oli asiakaspalveluassistentti jatkuvien palveluiden puolella. Päivystin asiakastukipuhelinta, ja lisäksi minulle kertyi monia muitakin hommia. Kävin läpi, järjestelin ja aikataulutin tilauskantaa, laskutin tehtyjä töitä, tein selvitystä yrityksen ympäristövaikutuksista ympäristökatselmointia varten, osallistuin vesilaitoskatselmointeihin sekä valmistelin pöytä- ja asiakirjoja. Työ oli hyvällä tavalla haastavaa. Vähän väliä sai oppia uutta, sekä mennä oman mukavuusalueensa ulkopuolelle.

DIPLOMITYÖT EIVÄT HAUTAUDU AKATEEMISEEN DATAMASSAAN

Jo haastattelussa oli puhetta siitä, että Miprolla on usein tarjottu diplomityöpaikkoja kesätyöntekijöille. Itsekään en joutunut pettymään. Ensin kesän työsopimusta jatkettiin kuukaudella syyskuun loppuun, sitten pääsin jatkamaan dipan merkeissä. Työni liittyy vesilaitosten turvallisuusjärjestelmien ja jatkuvuuden hallinnan parantamiseen. Aiheeni on paitsi mielenkiintoinen myös käytännönläheinen; se ei tule hautautumaan akateemiseen datamassaan, sillä se on tarkoitus saada tuotantoon jo lähiaikoina.

Mipro on kasvava, hyvää tulosta tekevä yritys, joten tähänastisen perusteella olen erittäin toiveikas myös tulevaisuuden suhteen. Jää nähtäväksi, minne polkuni Miprolla minut vie.